Läsvärt

Tänkvärt / Permalink / 60

Jag har tänkt på en sak. Tycker inte ni att vi ungdomar har väldigt höga krav på oss, främst från oss själva men även från andra människor? Jag menar, föräldrarna tycker att man ska sköta sig i hemmet, vi har skola eller utbildning som tar upp hela dagar, flera av oss idrottar eller har något annat fritidsintresse som vi helst vill vara bäst på och om som om inte det vore nog vill man vara älskad som den man är och ha många vänner. Är det inte så?

Detta är något som ofta gör att självförtroendet sinar och man blir osäker på det man gör och hur man ska vara. Mitt självförtroende var på botten för bara några år sedan. Jag var den där tysta tjejen som inte vågade säga så mycket och hade några få vänner som fanns där ibland. Nu på senare tid har självförtroendet ökat och jag tror att det har med bekräftelse att göra. När jag fick nya vänner blev det lättare att slita sig loss och våga visa den jag verkligen var utan alla andras uppfattningar och fördomar. Jag fick vara den jag ville vara, inte någon annan utan bara mig själv.

Även nu på hösten fick jag en ny chans. Det kändes som en riktig nystart där jag verkligen fick visa den jag är. Jag kände en person i min nya klass. En enda! Detta skapade nya möjligheter där ingen av mina nya klasskompisar troligtvis hade någon aning om vem jag var eller hade några fördomar. Jag visade dem den jag verkligen är och blivit. En glad och öppen sprallig tjej som inte tar så mycket skit.

Många frågar om jag aldrig är arg eller sur och det är jag verkligen. Men på skolan framförallt visar jag det inte utan försöker att se det positiva i det mesta vilket ofta fungerar. Sedan har även bloggen fört med sig en stor dos självförtroende när ni söta läsare kommenterar och gillar det jag gör och verkligen berättar när jag gjort nåt bra. Man ska inte haka upp sig på de dåliga sakerna hos en person utan istället fokusera på det bra hon/han gör eller står för.

Om någon av er har dåligt självförtroende, försök ta reda på vad det är som gör det och ändra på det. Sedan kanske många av er har hört att man kan ställa sig framför spegeln och tänka på och uppskatta det bra hos en själv. Kanske har du fina ögon, är lång eller har jättefint hår. Eller är du jätteduktig på en sport eller likande. Fokusera då på det!!! Det dåliga hos en själv kan vara svårt att ändra på eller så får man acceptera det och istället vara glad för det man har.

Sin omgivning spelar också stor roll. Har du vänner som klagar på dig hela tiden tycker jag att du ska byta ut dem. Omgiv dig med människor som du älskar, och som älskar dig och visa det. Säg nåt fint till en kompis och du får troligtvis nåt bra tillbaka. Det finns många sätt att få bra självförtroende och lära sig att älska sig själv, men det här är iallafall en bit på vägen, och är du nöjd och stolt för den du är och vad du har så syns det också! Du märks i mängden och får kanske nya vänner.


Jag med mycket bättre självförtroende

Hoppas ni förstår vad jag vill säga med det här inlägget. Ha det superbra nu och ta hand om er! puss♥
#1 - - Amy.C:

Bra skrivit, gumman=) jag håller med dig till 100% faktiskt..^^ hehe...

alla behöver sitt självförtroende och vågar prova nya saker, annrs funkar dt aldrig i dt samhället faktiskt...allting kräver mod på sätt o vis=) ..



du jobbar på bikbok ju...står i kassa lr?? hmm~~

hehe.. men dt eju bra att du gillar ditt jobb:D hehe.^^ jag ska kanske oxå börja leta efter jobb:p hmm~~ '

gjort ngt då?? pössss

#2 - - Amy.C:

Yes, dt gjorde jag:D

dt står ju läsvärt...klart jag läser då=) hehe.. men dt var faktiskt bra skrivit:D jag hade dåligt självförtroende innan oxå..haha, jag var gasnka blyg och tyst som dig faktiskt..vågade inte säga ngt ... trode alltid dt kmr bli bra, de kmr förstå mig.. men dt blev ju inte sp som dt ska när man inte ens sa ngt.. hehe..insåg dt..och nu säger jag vad jag tycker..uppriktig och ärlig e så jävla viktigt och kommunikation oxå då..sakna de tre saker då funkar man inte ..faktiskt!~~ för min del e dt..^^



men ärligheten e så svårt med det samhället vi har nu.. många vald en annan väg än ärlighet:( men dt räcker att man gör sitt bästa och e nöjd med sig sj=)



jaha:D jag har fixat min bloggs utseende:p som du såg redan..vad tks? tkr att dt saknar ngt..men vt inte vad..e alltid svårt att se:( hmm~~ pössss

#3 - - Madeleine:

Vilket toppeninlägg :) Jag får en ny chans till hösten då jag kommer börja på gymnasiet och troligtvis i en klass där jag inte känner en enda. Å jag hoppas de kmr gå bra :)

Har haft dåligt självförtroende så länge nu, och ställer jätte höga krav på mig själv, precis som du beskrev i början av inlägget. Jag vill ändra på det och kämpa för det. Därför blir jag peppad av de du skrev , så tack ! :))

#4 - - AMANDA - Kläder och skoj.:

skorna finns att köpa på cellbes.se :)



ska du titta på melodi? :

#5 - - A M A N D A - F A L K:

härlig blogg design :)

Ha en riktigt underbar lördagskväll!

#6 - - Amy.C:

hehe..aa exakt:D ^^

men dt var väldigt bra skrivit asså:D ärligt talat=) hehe..jag har sagt dt tre ggr nu tror jag:p haha..^^



känner mig tjattig sj:p

tacktack:D dt får bli så nu faktiskt..orkar inte göra mer med dt:p hehe..^^

håller på fixa ska ut ikväll fast jag itne vt va djag ska ha på mig...Snyft..

kollar på festivalen?? gillar ingen av dem:p hahaha..:S så dåliga..asch~¨

#7 - - matilda:

skitbraa inlägg :)

tycker att allt stämmer bra , :)

#8 - - Linn:

Vilken bra text! Du har så rätt, vad är man utan självförtroende egentligen?!

#9 - - MarieJane:

bra skrivet

#10 - - NELLI:

Skitbra skrivet. Du har så rätt... Önskar jag hade självförtroende. Tro det eller ej, är jag den tysta tjejen i klassen som hela tiden får ta all skit ;p men jag är positiv och glad ändå.. vet inte vad felet är på mig.. :) men orkar inte bry mig... orkar inte bry om allt de elaka jag får höra varje dag eller få elaka blickar o bli utfryst.. jag vet iallafall att jag har ett hjärta vilket dem inte har, :>

#11 - - malin:

mkt bra inlägg :)

#12 - - Fantasy Girly:

Tack så mycket för ett bra och läsvärt inlägg. Jag känner igen mig precis. <3

#13 - - Va:

Alla har det tufft, inte bara ungdomar. Det är så livet fungerar, dessvärre. Sorry to say, det blir vanligtvis inte bättre efter gymnasiet så det är bara att bita i det sura äpplet. Skoltiden är dock den tid då man finner sig själv. Innan dess behöver man kanske en turbulent tid.. genom erfarenheter lär man sig. så rock on, det gör jag.. trots universitetsstudier, träning, jobb, sköter mig i hemmet, vänner, pojkvän, matlagning, städning, helgnöjen, the list goes on.... lycka till i framtiden ;p

#14 - - Linda:

att man har höga krav och större press på sig idag stämmer alldeles perfekt. och jag tror att det kommer att fortsätta så i framtiden också. ungdomar får mer och mer press på sig att klara så mycket som möjligt, att bli så stora som möjligt, och att bli så omtyckta som möjligt.

och faktum är att jag tror faktiskt att stora bloggerskor påverkar dagens ungdomar. för märker folk att man kan bli stor och rik genom att skriva blogg, så tror jag att det finns många som försöker kämpa ofattbart hårt för att kunna bli lika rika och stora. det där var en helt random tanke som jag skrev, men jag tror faktiskt att det påverkar.

och det här med att man har höga krav och stor press på sig, det tror jag ökar att folk begår självmord. folk som inte pallar med trycket!



bra förresten att du peppar folk till att försöka ta itu med sitt dåliga självförtroende, kanske kan det hjälpa folk att må bra:)

jag har och har alltid haft dåligt självförtroende, men efter att jag fick stå ut med åratal av skit så har det bara gjort mig till en starkare människa. klyschigt, men sant!

#15 - - Tess:

fin blogg du har..

kika gärna in blogg min passar för alla handlar om barn inredning å makeover... ja det finns något för alla garanterat...kram

#16 - - Helena:

ja absolut har vi extrema krav på oss idag jämfört emd förr!! därför har vi dessutom lägre självförtroende numera.. det gäller att hitta sig själv o älska sig för den man är!! för vem ska vi ej leva med resten av våra liv?? lika bra tt älska sig då med...annars blire ett ganska trist liv... :p Ha en så fin måndag i solen (:

#17 - - jenny:

Vad roligt att ditt självförtroende ökat! Hoppas det sker hos flera yngre & osäkra tjejer:) Kraam

#18 - - Matilda:

Jättebra skrivet :) Hade dåligt självförtroende förut och det berodde på att jag umgicks med helt fel vänner och hade fel pojkvän. Har idag världens bästa vänner och pojkvän som älskar mig för den jag är :):)

#19 - - JENNJAJ:

när du skriver att bara för några år sedan så var ditt självförtroende på bottnen men att du nu mår mycket bättre, det ger mig hopp :)

Jag har alltid haft bra själlvförtroende, inte kaxigt men ändå att jag inte har brytt mig om att skämma ut mig eller lyssna på vad alla säger. Sen ett år tillbaka har ja haft den tuffaste tiden i mitt liv. Jag tror det började när min största och första riktiga kärlek gjorde slut med mig. Det resulterade med en hemsk viktökning, jag la av med den sporten jag älskar mest för jag orkade inte.. allt gick skit. mitt i denna vevan så började jag gymnasiet.. jag gjorde med andra ord tvärt om vad du gjorde. Jag kände också bara EN i min nya klass men jag var som sagt inte mig själv. Jag har den stämplen, den tysta töntiga tjejen nu. Jag vet inte varför jag skriver detta till dig men det kändes bara bra med tanke på det du har skrivit. Jag har ännu inte kunnat ta mig upp till dit jag var för ett par år sen.. men det börjar bli lite bättre. Ta hand om dig söta du. KRAM (A)

#20 - - Anna:

Du har rätt, vi har alldeles för höga krav på oss själva. Vi söker perfektion, självförtroende och genom den vägen lycka. Det är absurt att vi aldrig kan vara nöjda.

#21 - - J:

Håller verkligen med dig.. Jag har känt press på mig hela livet. Visst man gör det till en viss del idag också när det kommer till jobb osv. Men man har en annan självinsikt.

Mycket bra att du tar upp det!

#22 - - Deniesé:

Sjukt bra skrivet! Du har helt rätt i det du skriver!

Jag själv anser mig vara den tysta tjejen, iaf i skolan för där vågar jag verkligen inte ta för mig. Men jag har träffat många nya vänner genom att åka på lite Ola-spelningar och där kan jag verkligen vara den jag vill och vågar det! Det ör underbart! Men jag skulle vilja kunna vara så i skolan oxå, men det känns som om det är ett stort krav på hur man ska vara osv :/

Men det är bra att du ahr skaffat dig ett förbättrat självförtroende! :)

#23 - - när jag blir stor så vill jag:

Jag känner verkligen igen mig i ditt inlägg, jag var också den där tysta tjejen som aldrig sa något,det var inte det att jag inte hade en åsikt utan jag vågade bara inte.I gymnasiet bestämde jag mig för att byta klass och skaffa nya vänner och helt enkelt ta mig ur mitt skal.Som du hade jag bara några få vänner som jag egentligen inte trivdes med utan jag ville bara inte vara ensam för som jag så var då var även de blyga men till skillnad från mig så ville eller vågade de inte ta sig ur det. Idag när jag ser tillbaka på den tiden så ångrar jag ingenting,med min nya klass och nya vänner kunde jag börja om på nytt och visa vem jag verkligen var,och idag är jag en glad och positiv tjej och ingen som träffar mig idag hade kunnat tro att jag en gång i tiden var dendär tysta tjejen som aldrig sa något.Det handlade aldrig om popularitet utan jag mådde helt enkelt inte bra med att leva i det tysta vilket säkerligen många andra inte heller göra och jag kan med handen på hjärtat säga det räddade mitt liv för jag vet inte om jag hade levt idag om jag fortfarande var dendär tysta tjejen som aldrig sa något! Så tjejer och killar våga visa vem ni är! :)

#24 - - Junitjej:

Vilket bra inlägg!

#25 - - Anonym:

helt helt helt rätt!

#26 - - Anonym:

Bra skrivet, håller med dig. Känner igen mig i vissa delar. Vi borde sänka kraven..hur vet jag dock inte. Ännu en gång: Bra skrivet! :)

#27 - - MICHAELA D:

riktigt bra inlägg!

#28 - - Merima.:

Bra skrivet!

#29 - - petra:

Vad bra skrivet.

det där kan man behöva tänka på,även som vuxen.



#30 - - Esperantistino:

Väldigt bra inlägg! Jag jobbar själv som lärare och stöter ofta på elever som inte har bra självförtroende. Det är bra att det där ändrar sig genom åren :-)

#31 - - Frida:

Du har så rätt i det du skriver! :)

#32 - - Tess:

om du vill så finns de nu bilder på vardagsrummet att kika på.. längre bak i bloggen har du biorummet sovrummen å bägge badrummen hallen titta kommentera!

#33 - - Malin Sofia:

Bra skrivet, du har talang.



Om du eller någon av dina läsare är intresserad av att bli vald till Veckans blogg hos mig är det bara att gå in och kommentera valritt inlägg så att jag kan titta in på era sidor. Jättebra sätt för mig att hitta intressanta bloggar att följa, och för er att få flera läsare.

#34 - - Mia:

Väldigt fint skrivet. Har tänkt mycket på det där, har kommit fram till ungefär samma sak som du skrivit.

Ha en bra kväll!

#35 - - Jen:

Jätte bra skrivet verkligen. Jag känner igen mig mycket i texten. Jag va jätte blyg, och sa nästan aldrig vad jag tyckte när jag gick i 6-9an. Det utnyttiade folk, dom va jätte taskiga med mig osv, men jag vågade som inte säga emot. Så när jag började på gymnasium så bestämde jag mig för att ingen ska trycka ner mig. Jag va så le på det, och jag mådde dåligt över att folk va så taskiga med mig bara för att jag inte vågade säga emot. Så när jag började gymnasiumet, så tänkte jag som dig, ingen kände mig där, och då är det lättare att börja om, när ingen vet något om en. Nu har jag fått mycket bättre självförtroedne, och säger vad jag tycker, och det viktigaste av allt, jag låter INGEN sätta sig på mig igen. De är så sjukt skönt att kunna säga vad man själv vill, och om det är något man tycker är fel, så kan man säga det. Jag förstår inte hur jag kunde låta folk sätta sig på mig när jag va mindre, jag fattar det inte. Jag har ju insett nu att det är dom som är så otroligt töntiga. Dom håller ihop i samma gäng nu, och dom är inte speciellt omtyckta. Själv har jag börjat umgås med andra, såna som är mogen! Även om det inte bara är dom man umgås med som är på och hackar på en, så måste man ibland kolla över kompiskrettsen också. Det har jag gjort, och nu rensar jag direkt bort folk som ljuger eller är taskiga med mig. Man ska inte lägga tid på såna. Men det känns så konstig nu att tänka tillbaka några år, vem jag var då, och vem jag är nu. Tänk att jag lät de där kräken sätta sig på mig... De skulle aldrig hända idag. Jag skulle inte för en sekund ens ta skit från dom. Svårt att förstå idag att jag inte kunde säga ifrån förut, eftersom jag säger emot för minsta lilla nu. Knepigt, men skönt!

#36 - - Ina:

Vad bra att någon tar upp det ämnet! Det finns alldeles för många krav på människor överhuvudtaget, vilket jag tror leder till att vi mår dåligt. Bra skrivet :)

#37 - - melina:

superbra skrivet, håller helt med :)

#38 - - Ebba:

Lilla, fina Sara. Det du skriver och känner är så otroligt rätt som det bara kan bli. Det kanske inte är så många som har lagt märke till det, men nästan alla som har lite dåligt självfötroende ändras och blir säkrare på sig själva när de börjar gymnasiet. Jag har väl aldrig riktigt haft dåligt självförtroende men jag mådde ändå sjukt mycket bättre när jag började ettan i en ny klass. Har ingen aning om varför egentligen men jag tror att jag trivdes bättre med mig själv då :) Så PUSS på dig Sara ! <3



#39 - - Nea:

Väldigt bra skrivet av dig! :)

jag förstår precis vad du pratar om. för några personer jag trodde var mina bästa vänner svek mig totalt för ett tag sedan. det är svårt att komma tillbaka och tro på sig själv igen efter nåt sånt. :/

men när man väl har det är det lätt att skaffa nya vänner! <3

#40 - - Nea:

Väldigt bra skrivet av dig! :)

jag förstår precis vad du pratar om. för några personer jag trodde var mina bästa vänner svek mig totalt för ett tag sedan. det är svårt att komma tillbaka och tro på sig själv igen efter nåt sånt. :/

men när man väl har det är det lätt att skaffa nya vänner! <3

#41 - - Nea:

Väldigt bra skrivet av dig! :)

jag förstår precis vad du pratar om. för några personer jag trodde var mina bästa vänner svek mig totalt för ett tag sedan. det är svårt att komma tillbaka och tro på sig själv igen efter nåt sånt. :/

men när man väl har det är det lätt att skaffa nya vänner! <3

#42 - - Gabrielle:

Underbart skriven text, du har rätt, man måste hitta något att vara nöjd med=)

Ett guldkorn i bloggvärlden!

Bra jobbat tjejen.

#43 - - Frida:

Kände igen mig i så mycket av det du skrivit, superbra sak att ta upp!



Kram Frida

#44 - - Elin:

känner igen mig så mycket.

och håller verkligen med dig om att man måste fokusera på det positiva i en själv. vara nöjd som man är.

#45 - - Elin:

känner igen mig så mycket.

och håller verkligen med dig om att man måste fokusera på det positiva i en själv. vara nöjd som man är.

#46 - - jennie:

väldigt tänkvärt! det ligger mycket i det du säger.

#47 - - Mikaela:

Bra skrivet tjejen .. :)

#48 - - Buy or Sell - En bloppis, för alla!:

Har du gamla kläder eller andra grejor du vill bli av med?



I så fall ska du besöka BuyorSell.blogg.se, där erbjuder jag alla, killar som tjejer att annonsera GRATIS. Så det är bara att börja rensa garderoben/rummet/lägenhet.



En otroligt bra sida för dig som älskar secondhand eller vill bli av med gamla grejer som bara ligger, och aldrig kommer till användning. Och glöm inte bort att kika runt efter fynd, för kan man fynda så är det på BuyorSell.



Kika under kategorierna; Att köpa... & Att sälja... där står det precis hur du ska gå tillväga.



Välkommen

#49 - - Aleks:

Jag håller med vi har alldeles för höga krav på oss själv.

Bra skrivet riktigt läsvärt :D

#50 - - isabell:

jag har också haft dåligt självförtroende när jag var yngre, jag var den tysta lilla tjejen i klassen som inte sa någonting.

min kusin drog med mej till en ungdomsgård där jag fick lära känna nya människor som tyckte om mej precis som jag var. det kanske var för 2 år sen nu. (:

#51 - - Anna:

Verkligen läsvärt inlägg! Och jag håller med dig om att omgivningen är viktig och att kraven är för höga :p

#52 - - emma:

Bra skrivet. Håller med dig. Jag är ialflall alldelles för hårt pressad.

#53 - - Jenkanz:

Ja alltså jag fastna direkt för detta inlägg, eftersom du tänkte så lika som jag gjorde förut. Kul att jag hittade hit, för jag gillar verkligen din blogg. Kommer kika in här då och då. :) Puss

#54 - - Jessica:

vilket jättebra inlägg :D

#55 - - Alexandra:

oj vad man känner igen sig!:)

#56 - - MEL:

hej, det du har skrivit på ditt blogg är helt sant och rent fakta. Tyvärr så tycker jag att det är löjligt att vi känner så, men det är ju på grund att det är i en sån samhälle vi bor i, där plugga och läsa anses vara jobbig.. vi är medelklass bortskämda ungar! orkar tyvärr inte skriva mer om min åsikt, men har argumenterat det du skrivit på min blogg! :)

Så läs gärna och kommentera!:D hare bra!

#57 - - Liene:

bra inlägg ovh jag kände igen mig väldigt mycket i texten! jag var också tyst men efter att jag bytte skola blev det bätter, numera kan jag t.o.m. prata tillbaks mot dom som säger något taskigt mot mig, förut lät jag bara bli och lät alla tro att jag tog åt mig osm jag gjorde.

Bra att du fått bättre självfötroende nu också:) kram

#58 - - filippa:

Jag håller håller helt med dig, man har för mycket press.

Jag gör inget annat än känner igen mig.

#59 - - Elin.:

känner igen mig så mycket.

bra skrivet du (:

#60 - - Erica:

Det är riktigt tänkvärt! Bra och riktigt skrivet!

Liknande inlägg

Till top